JASP

JASP

JASPUL este o rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcatuită din calcedonie și compuși ai fierului. Compoziție chimică –  Dioxid de siliciu (cuarț) – SiO2 cu impurități, cu duritate 7 (din 10).
Culori– foarte variate dispuse în pete, straturi, puncte, în modele unicat. Are un luciu semi-sticlos până la mat.

Poate fi confundat cu agatul. Însă Agatul are culorile dispuse în dungi nete, pe cănd jaspul le are dispuse în dungi întrepătrunse sau pete și puncte de culoare.

Numele provine din “iaspis” – piatră stropită.

Este o piatră preferată în bijuterie încă din antichitate, numele ei putând fi găsit în ebraică, persană, greacă și latină.

Utilizările sale sunt atestate de descoperirile arheologice cum sunt, de exemplu, sigiliile sculptate în jasp descoperite în urma săpăturilor arheologice de la Palatul Knossos din Creta minoică și care datează din jurul anului 1800 î.C.

În antichitate era una din cele mai răspândite și apreciate pietre, tocmai de aceea poartă și numele de “mama tuturor pietrelor”. Se spunea că trimite energiile negative înapoi la sursa care le-a declanșat (folosit pentru întoarcerea farmecelor) și proteja împotriva mușcăturilor de păianjen și de șarpe.

În sec. IV, amerindienii credeau că poate aduce ploaia. Se zicea că protejează împotriva coșmarurilor și epilepsiei.

Există mai multe varietăți ale acestei pietre, dintre care amintim:
JASP ROSU/JASP BRUN – de la cărămiziu, trecând prin roșu, până la maro-brun, poate prezenta și inserții sau straturi în nuanțe dantelate de negru, maro, bej.
JASP GALBEN – culoare galben-murdar sau galben-muștar.
JASP VERDE – diverse nuanțe de verde.
JASP PEISAJ, JASP GRAVURĂ, JASP PICTURĂ – bejuri și marouri întrepătrunse creând o pictură superbă.
JASP LEOPARD/LEOPARDIT – combinații de pete în diverse nuanțe de maro și bej.
JASP HELIOTROP – combinații de verde stropit cu puncte roșii/grena.
JASP KABAMBA – combinații de pete negre și verde închis.
JASP RED-CREEK – nuanțe maronii diverse
JASP DALMAȚIAN – puncte maronii sau negre pe fond crem.
JASP FRUNZĂ DE ARGINT – nuanțe sidefat-argintii.
JASP MOKAIT – nuanțe diverse de maro, ciocolatiu, bej, galben
JASP BRECIAT – un amestec de culori întrepătrunse
JASP ORBICULAR – diverse nuanțe stropite cu pete concentrice.
JASP OCEAN – diverse nuanțe stropite cu bule de culori.
JASP PICASSO – diverse nuanțe de maro pe fond bej sau alb.
JASP IRAI, JASP NEGRU, JASP ROZ și altele…

Este o piatră karmică, dar și o piatră a artiștilor și a profesiilor legate de consiliere și consultanță de orice natură.

Conferă protecție împotriva energiilor negative, una din cele mai puternice pietre protectoare, împotriva pericolelor, energiilor, spiritelor, atacurilor negative, vrăjilor și blestemelor, farmecelor și gândurilor negative, protejează starea de sănătate.

Facilitează activitatea cerebrală, menținerea unei atitudini pozitive și optimiste și amplifică creativitatea în plan vizual (de aceea recomandabilă pictorilor).

Totodată, Jaspul  este bun pentru cei care au nevoie de o mai bună organizare.

Fiind o piatră karmică, atrage asupra purtătorului ceea ce are el nevoie mai mult (nu neapărat și ceea ce își dorește mai mult) pentru evoluția personală.

Îmbunătățește destinul și arată fața luminoasă a lucrurilor, sprijinind înțelegerea misiunii noastre în această viață.

Stabilizează și purifică aura, sprijinind eliberarea și protecția față de energii negative.

Are puternic rol curativ, protejând sănătatea și ajutând la vindecare. Este benefic în caz de reumatism, cancer, epilepsie, probleme de auz, deteriorarea țesuturilor, hemoragie,  întărește organismul după intervenții chirurgicale, mărește acuitatea mirosului.

Benefic pentru stomac, rinichi, ficat, intestine, ovare, inimă, sânge și bun stimulent sexual.

Amerindienii foloseau jaspul de nuanțe maro pentru a atrage ploaia și pentru protecția față de orice fel de pericol, în special cele ce puteau apărea noaptea. Jaspul ajută la marirea forței fizice.

Legendele spun că îndepartează spiritele rele și protejează purtatorul de mușcături de șarpe și păienjeni.

Jaspul a fost și este pretuit de vindecatori pentru multiplele sale efecte terapeutice. Însănătoșește stomacul și ameliorează problemele ginecologice. Este indicată femeilor care urmeaza să nască. Este o piatră care protejează mamele și copiii. Pe de altă parte, aduce bucurie în viață. Este piatra care simbolizează valoarea și entuziasmul. Numit adesea „marele hrănitor” susține purtătorul în momente de tensiune.

Absoarbe energia negativă și echilibrează yin-ul și yang-ul. Este o piatră care aduce curaj, stimulează imaginația și ne ajută să transformăm ideile în acțiune.

Facilitează buna funcționare a sistemelor circulator, digestiv și genital.

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului este recomandat a fi realizată folosind reiki.

Dacă îl utilizați în terapie, este necesară curățarea după fiecare sesiune de terapie.