LAPIS LAZULI

LAPIS LAZULI

Cunoscut și sub numele de lazurit, lapis lazuli este o piatrã semiprețioasã de culoare albastrã și este folosit de acum 7.000 de ani ca bijuterie și obiect de cult.

Lapis lazuli (Lapislazuli, sau Lapis) este un amestec de minerale de culoare albastrã, care pot avea în componența mineralogicã lazurita, piritacalcita sau cantitați mici de diopsid, sodalit etc.

Termenul în latină lapis – piatră; iar lazulum – albastru ultramarin.

Menționat de obicei sub denumirea de lapis lazuli, lazuritul este cunoscut de mai bine de 7.000 de ani. În piramidele egiptene au fost găsite mici obiecte confecționate din lazurit; a fost utilizat de babilionieni, iar pentru chinezii antici era un simbol al puterii.

Din acest material grecii și romanii au sculptat figurine, amulete, vase și sigilii. Până la sintetizarea sa, în 1828, pigmentul ultramarin era fabricat din lazurit pisat, amestecat cu ceară și ulei.

Cele mai importante și mai vechi exploatări se află în Afghanistan. Lazuritul a fost extras înca din Antichitate din regiunea Badakhshan, pe cursul superior al fluviului Amudaria, prima mențiune aparținându-i lui Marco Polo în secolul al XIII-lea. Depozitul Sar-e-Sang este situat la o altitudine de 3-4000 m și acoperă o suprafață de cca 2 km². Au fost găsite blocuri cântarind pâna la 110 kg, deși cristalele de până la 5 cm, sunt rare.

Exploatări mai mici sunt cunoscute în Pakistan, Myannmar și India.

Lazuritul rusesc, faimos în întreaga lume, a fost descoperit în 1851, lângă Lacul Baikal; aici sunt cunoscute opt localități unde blocurile de lazurit cântaresc pâna la 60 kg.

În 1930 s-a descoperit lazurit în Tadjikistan ( Munții Pamir), la 4.500 m înalțime, cuprinzând și agregate de formă vag piramidalã, înalte de până la 5 m.

Lazuritul este cunoscut și în Africa de  Sud, Angola și Rwanda (pegmatitele de Burunda). Și Chile este un producator important de lazurit albastru-deschis pâna la verde-albastru, care este extras din mine de la o înalțime de 3000 m. Obiecte din lazurit se gãsesc în muzee și tezaure din întreaga lume.

Printre cele mai cunoscute obiecte sunt coloanele de lazurit din Catedrala Sf.Isaac și lucrările din Ermitaj, ambele la St. Petersburg, precum și o vază din lazurit albastru, de 40,5 cm înalțime, aflată în Palazzo Pitti din Florența, Italia.

A fost și este o piatrã extrem de apreciatã. Egiptenii o priveau ca pe o piatrã venitã din ceruri și o foloseau atât pentru tratarea bolilor, cât si pentru crearea statuilor diverselor zeitãti. Cleopatra folosea pulbere de lapis ca și produs cosmetic.

Este una dintre cele mai puternice pietre și trebuie folosită cu grijã. Purtând lapis lazuli, ființa umanã își poate canaliza mai ușor gândurile și controla emoțiile.

Este consideratã o piatră a adevărului. Este folosită și în procesul de purificare a corpului.  Lapis ajută în procesul comunicãrii scrise si verbale. Aduce noroc, eficiențã, bucurie, creativitate, entuziasm, fericire, prin exprimarea de sine a celui ce o poartă.

Fiind un amplificator al comunicării cu sine și cu alții, lapis lazuli ajută în comunicarea cu îngerii pãzitori și ghizii spirituali!

Specialiștii în cristaloterapie recomandã bolnavilor de diabet să evite să poarte această piatră!

Bărbaților le amplifică virilitatea. Ajută la decongestionarea gâtului, eliminã migrenele, amplificã energia beneficã la nivelul glandei tiroide și îmbunătățește sistemul imunitar!

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului este recomandat a fi realizată folosind reiki.

Dacă îl utilizați în terapie, este necesară curățarea după fiecare sesiune de terapie. Chiar dacă are o bună capacitate de absorbție, e bine să fie curat!