CINABRU
Din punct de vedere chimic , Cinabrul este o sulfură de mercur (HgS), care cristalizează în sistem trigonal. Relativ rar, mai apar variante de formă tubulară, prismatică, sau agregate de culoare roșie, brun-roșcată, sau neagră. Mineralul are duritatea 2 – 2,5 pe scara Mohs, avand densitatea de 8,2 g/cm³.
Cinabrul este un mineral polimorf cu variantele Metacinnabarit și Hypercinnabarit, putând fi confundat cu realgarul care însă are densitatea mai mică.
Cinabrul se formează în mod deosebit prin procese hidrotermale, care constau într-un amestec de minerale topite, gaze vulcanice și apă care ramane în stare lichidă datorită prezenței presiunilor ridicate, prin răcire formându-se minerale ca agat, malachit, diferite varietăți de cuarț și cinabru.
Cele mai importante zăcăminte sunt în Spania în apropierea orasului Almaden, urmat de regiunile Hunan și Guizhou din China, Germania, Italia (Toscana), Kirghizstan și Ucraina.
În secolul VII I.C. minereul de cinabru a fost exploatat în „Suplja Stena”, Iugoslavia, fiind folosit în trecut ca pigment rosu. Mercurul obținut prin reacția de reducere a sulfurii de mercur era folosit ca material pentru oglinzi.
Prima oară în istorie s-au obținut din cinabru mercur și sulf cu o mare probabilitate în perioada Evului Mediu în China, pe când în Europa abia din anii 1778 este folosită această metodă pe cale industrială.
Mineralul mai este folosit în producerea unor medicamente, baterii și în industria chimică.
Din punct de vedere alchimic, Mercurul (Hg) reprezintă sufletul, capacitatea de regenerare, renașterea, iar Sulful (S) reprezintă spiritul.
Împreună, aceste două substanțe care compun Cinabrul, reprezintă Pasărea Phoenix, cea care renaște din cenușa predecesorilor săi.
Datorită maleabilității sale, Cinabrul a fost folosit pentru crearea de obiecte decorative în toate epocile – vaze, bijuterii, obiecte de cult, statuete, cufere sau casete.
Cinabrul aduce bogăție, mărește puterea de convingere și motivația comercială, ajută la avansare fără a incita agresivitatea.
Favorizează organizarea și munca, finanțele și afacerile unui grup (mercurian). Cinabrul este util dacă doriți să fiți mai puternici sau să vă schimbați imaginea, deoarece investeste individul cu demnitate și putere. Vă sprijină să arătați agreabil și elegant.
În plan mental, cinabrul conferă fluiditate minții și cuvântului.
În plan spiritual, favorizează acceptarea ideii că totul este perfect așa cum este. Înlătură blocajele energetice, vă ajută să revelați lecțiile trecutului și să vă recuperați puterea captivă acolo. Este un revelator karmic ce acționează blând și constructiv, spre binele cel mai înalt al ființei.
Cinabrul vindecă și purifică sângele, conferă forță și suplețe purtătorului, stabilizează greutatea și mărește fertilitatea (și cea de idei, de soluții).
Conținutul său de mercur ne avertizează asupra toxicității puternice a minereului de cinabru. Este printre cele mai toxice minerale! Exploatările de cinabru din Spania secolului XVII erau considerate mine ale morții, lucrătorii fiind sclavi sau condamnați la moarte.
Din acest motiv, este recomandat ca după contactul cu cinabrul să vă spălați înainte de a ingera ceva.
Cinabrul – poartă spre evoluția spirituală
„În practica Qigong-ului există câteva praguri ce trebuie depășite. Unul dintre ele este și cel ce ține de formarea “cinabrului”. Dacă ai reușit acest lucru, atunci se poate spune că ai pășit cu adevărat în lumea practicilor energetice (Qigong).
În trecut, practicile alchimice considerau cinabrul (sulfura de mercur) ca fiind o substanță a nemuririi. Pentru a înțelege cu adevărat semnificația cinabrului este utilă familiarizarea cu diferite aspecte ale alchimiei. Ceea ce este însă important de știut este ideea de bază a alchimiei, aceea de a obține ceva prețios din altceva ce are o calitate inferioară. Inițial, alchimiștii au încercat să obțină diverse metale prețioase, în speță aur. Apoi, în anumite spații culturale eforturile s-au concentrat în altă direcție, și anume cea spirituală. În alchimia tradițională chineză atingerea nemuririi prin intermediul cinabrului a devenit drumul ce a fost străbătut ulterior de multe generații.
Pentru obținerea cinabrului era necesară parcurgerea unui proces de rafinare a energiei în interiorul corpului.
Din acest punct de vedere se poate spune că alchimia chineză a avut o evoluție spiritualizată, tocmai datorită renunțării la ideea inițială de obținere a aurului din alte elemente. Ceea ce a ajuns pe primul loc a fost descoperirea elixirului vieții veșnice.
În prima perioadă, se spunea că oricine înghite sulfură de mercur și o plimbă de-a lungul tuturor meridianelor, eliminând-o în final, devine nemuritor. Se credea, de asemenea, că simpla înghițire chiar și numai a unor cantități mici de cinabru poate duce la viața veșnică. Această convingere i-a costat viața pe câțiva dintre Împărații Chinei.
Ulterior s-a ajuns la o alchimie a interiorului, scopul principal fiind obținerea în corpul uman a unei sfere de energie, asimilată cinabrului.
Zonele din corp în care se poate păstra cinabrul (dan) poartă denumirea de “câmpuri de cinabru” (dantian). În corpul omenesc există trei astfel de zone: una se află în interiorul abdomenului inferior (“câmpul de cinabru inferior” – Xia dantian), a doua este la nivelul sternului, la jumătatea distanței dintre cele două mameloane, în interiorul pieptului (“câmpul de cinabru mijlociu” – Zhong dantian), iar cea de-a treia este reprezentată de zona celui de-al treilea ochi (“câmpul de cinabru superior” – Shang dantian). Toate aceste “câmpuri de cinabru” se află în interiorul corpului.
În prezent se știe că cinabrul – în ultima sa accepțiune – poate fi obținut în realitate. El este o sferă de energie, foarte călduroasă și luminoasă, ceva mai mică decât o minge de ping-pong și poate fi vizualizată de persoanele ce pot vedea aura sau au capacitatea de penetrare a privirii. În această sferă poate fi stocată o cantitate imensă de energie, fără ca dimensiunile ei să se modifice. Obținerea cinabrului este esența primei etape a Qigong-ului – transformarea esenței corporale (jing) în energie (qi). Se consideră că adevarata exersare a Qigong-ului abia acum începe.
Din punct de vedere terapeutic, cinabrul este folosit pentru vindecarea unor boli, pentru întărirea sănătății. Aceasta sferă de energie poate fi deplasată oriunde în interiorul corpului, dar și in exteriorul său. Deseori ea este păstrată în cap, în zona ochiului pineal. Persoanele ce au o cantitate foarte mare de energie acumulată în interiorul cinabrului au o aură deosebită. Explicația fenomenului constă tocmai în puterea ieșită din comun a energiei colectate în cinabru.
Cinabrul permite transformarea tuturor celulelor corpului și deschiderea centrilor energetici.
Ideea de a obține o sferă de energie în interiorul corpului poate părea stranie pentru oricine nu este obișnuit cu acest tip de practici. În realitate, metoda de exersare din Qigong presupune formarea cinabrului drept ceva esențial evoluției ulterioare. În momentul în care există în interiorul corpului o astfel de sferă ce are înmagazinată o cantitate mare de energie, ea poate fi folosită pentru a schimba funcționarea celulelor din întregul corp. Acest proces este denumit prin etapa energiei care transformă.
Dar nu numai cantitatea de energie este un lucru ce ne atrage atenția; calitatea energiei este, de asemenea, diferită de cea cu care lucrăm în mod obișnuit. Pentru a obține cinabrul este necesară parcurgerea unui proces de curățare, colectare, condensare, cultivare, transformare și rafinare a energiei.
După ce s-a terminat procesul de “cimentare” a cinabrului va urma faza în care, pe de o parte, se urmărește schimbarea funcționării tuturor celulelor corpului, iar pe de altă parte, puterea cinabrului este utilizată pentru a activa centrii energetici ai corpului omenesc. Este necesară îmbunătățirea funcției de închidere și deschidere la nivel celular, pentru ca astfel schimburile dintre interiorul și exteriorul celulelor să crească. De asemenea, schimburile dintre interiorul corpului și exteriorul său vor deveni mai intense, corpul va aspira mai multă energie, mai multe semnale.
Despre cinabru se poate spune că el reprezintă o sferă de energie obținută în interiorul corpului ca urmare a practicii Qigong-ului. Există însă în interiorul corpului și o poartă spre un rezervor de energie infinit de mare, poartă ce nu poate fi însă deschisă decât cu ajutorul puterii cinabrului. Odată ce acest rezervor este activ, puterea sa va inunda întregul corp și va deschide rând pe rând centrii energetici.
Pentru a avea o anumită viață spirituală este nevoie și de o anumită energie care să hrănească centrii corpului, care să inunde zona creierului, astfel încât gândurile să aibă putere. Această energie nu este pur și simplu cea pe care noi o putem aduce la fiecare exersare în interiorul corpului. Este nevoie de puterea cinabrului pentru a obține rezultate. Din momentul în care veți avea cinabru veți vedea că meditațiile sunt diferite, trăirile, experiențele interiorare sunt mult mai puternice.” – “Medicina Tradițională Chineză și Qigong-ul Terapeutic”, Cezar Culda