ONIX

ONIX

Onix (sau Onyx) este o varietate colorată alb sau negru, a calcedonului care aparține de mineralele din grupa cuarțului, la fel ca și agatul, numai că acesta din urmă are mai multe nuanțe de culori.

Varietăți:

  • Onyx: cu benzi de culoare alb și negru
  • Sardonyx (Sard-Onyx): cu benzi de culoare brună, neagră și albă
  • Karneol (Karneol-Onyx): benzi albe și roșii. A nu se confunda onixul cu Onixul-marmorat cu benzi galbene brune și verzi (depuneri de calcar în peșteri)!

Țările unde s-a gasit onix în cantități mai însemnate sunt: Brazilia, Madagascar, Mexic, Pakistan, Uruguay, SUA. 

În lumea antică a fost exploatat în Africa de nord carneolul, fiind folosit de romani ca obiecte de podoaba: inele, medalioane. În perioada mai târzie a împăraților romani exploatarea perlelor de carneol (karneol) s-a extins și în zona nordică alpină, Elveția de azi.

In Evul mediu mineralul era folosit ca piatră tămăduitoare a bolilor având un efect pozitiv asupra părului, unghiilor, pielii și bolilor digestive.

Ca și horoscop fiind considerat protector pentru  zodia capricornului este corelat cu planeta Saturn.

„Vechi ca lumea”, onixul este prima piatră pe care o întalnim în paginile Sfintei Scripturi. În grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatra de onix” (Geneza, 2,12). Reîntâlnim onixul în proorocirile lui Ezechiel: „Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe: cu rubine, topaze și diamante, cu crisolit, onix și iaspis, cu satir, smarald, carbuncul și aur.” (Ezechiel, 28,13)

Onixul s-a numărat printre gemele preferate ale antichității. Meșteri dăltuitori și gravori au sculptat din el căni, potire, vaze, diferite obiecte decorative, menite să înfrumusețeze mesele bogate și ambianța încăperilor.

Poetul Alexandru Macedonski menționează onixul înfățișând un ospăț egiptean din vremea faraonului Ramses:

“Dar în sala hipostilă, împrejurul unei mese,
Pentaur, poet și preot, sta cu oaspeți numeroși,
Cupe de-onix se ridică, daruri scumpe lui trimese
De Ramses și de curtenii cei avuți și generoși.”

În timp ce onixurile colorate s-au bucurat în decursul mileniilor de o prețuire unanimă și constantă, cele alb-negre au cunoscut o soarta aparte. Ele au fost apreciate în Egipt, India, Persia și în țările din Extremul Orient, unde culoarea neagră nu este corelată cu forțele întunericului, cu moartea și doliul.

Acolo unde negrul era simbolul pământului fertil și al fecundității, ca în vechiul Egipt, oamenii au îndrăgit piatra sobră și elegantă, cu desenele ei întunecate.

În India și in Persia i se atribuiau onixului puteri binefăcătoare în prevenirea deochiului și la ușurarea nașterilor.

În Europa, în schimb, onixul alb-negru, datorită aspectului său îndoliat, a fost privit cu rezervă și neîncredere încă din Evul Mediu. Lapidariile vremii îl descriu drept o piatră a nemulțumirii și discordiei, care aduce ghinion și coșmaruri nocturne. Singurii exceptati de la regulă erau nativii din zodia leului, afirmau astrologii.

Credințele medievale s-au perpetuat timp de secole, până în momentul când moda și-a demonstrat puterea ei de neclintit și în destinele onixului. În a doua jumătate a secolului al XlX-lea, onixurile negre și alb-negre au căpătat brusc o mare căutare, inițial în Anglia, apoi în toate țările Europei.

Se confecționau din ele camee, în special montate în medalioane, de asemeni broșe, inele, sigilii, garnituri de birou, bibelouri. Vitrinele bijutierilor literalmente gemeau de aceste pietre, prelucrate după moda timpului. Iar moda timpului era cea victoriană, noua vogă a onixurilor întunecate fiind provocată de regina Victoria a Angliei.

Placându-i bijuteriile sobre, suverana Angliei a început prin a le purta, iar apoi a comandat giuvaergiilor coroanei să le execute în multe exemplare, pentru a le dărui membrilor familiei sale. Cum regina Victoria s-a bucurat de o domnie îndelungată, iar numărul descendenților ei direcți și colaterali era foarte mare, moda s-a extins repede la toate curțile europene și, în continuare, în afara acestora. Din fericire, onixul era o piatră care se putea cumpăra la un preț relativ accesibil, așa că în scurtă vreme mii de persoane s-au putut mândri că posedă bijuterii sau podoabe asemănătoare celor ale capetelor încoronate. În Europa, faima nefasta a onixului a fost definitiv destrămată.

Culoarea neagră închisă a onixului l-a făcut să devină o piatră semiprețioasă apreciată ca inele, medalioane sau alte obiecte de podoabă mai ales când se purta doliu.

Onixul atrage ca un magnet energiile negative, le absoarbe și apoi le dizolvă în neant, fapt ce l-a făcut apreciat și folosit din cele mai îndepartate timpuri. Dacă este așezat noaptea sub pernă, alungă coșmarurile și visele nedorite.

În India este folosit în relațiile de cuplu, pentru a ține la distanță orice ar putea provoca neînțelegeri între parteneri.

Onixul facilitează contactul telepatic cu ființele decedate, ajutând mediumii să primească mesaje de la ele. Din acest punct de vedere, onixul este considerată o piatră a reîncarnării.

Are capacitatea de a ne conecta cu Mama Pământ.

Se utilizează și pentru eliminarea melancoliei.

Controlează pasiunile și tendințele impulsive.

Este un foarte bun protector împotriva accidentelor și împotriva gândurilor negative emise de cei care vor răul purtătorului.

Diminuează teama de întuneric, de necunoscut.

Onixul este recomandat pentru dereglari circulatorii și pentru probleme ale urechilor. Ajută la vindecarea constipației, a răcelilor și a gripei. Este tonic și fortifiant.

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului pot fi realizate folosind reiki.

ONIXul este una dintre cele mai puternice pietre pentru protecție PSI.