MALACHIT

MALACHIT

I se mai spune și „Piatra echilibrului”, deoarece aduce bună dispoziție și armonie. Absoarbe ușor energiile negative din ambianță, motiv pentru care trebuie purificat mai des.

Malachitul este un mineral raspândit în natură și face parte din clasa carbonaților anhidri cu prezență de ioni străini. Cristalizează în sistemul monoclinic având formula chimica Cu2[(OH)2|CO3] cu forme de agregate masive, formă de ciorchini, agregate cu dungi de nuanțe diferite, mai rar apare sub forme aciculare, sau cristale prismatice.

Culoarea frecventă a mineralului este verde de nuanțe diferite.

Duritatea malachitului este 3,5 – 4 pe scara lui Mohs, densitatea de 3,6 – 4,05 (g/cm³). Este relativ moale, deci se zgârie (și se mătuiește) ușor, iar datorită durității reduse și densitații mari malachitul se rupe ușor în bucăți.

Conținutul în cupru este de cca. 57 %.

Ținut la soare devine de culoare pală, iar ținut în contact cu apa pierde luciul, și își schimbă culoarea.

Denumirea de Malachit provine din limba latina molochitis care provine la rândul sau din limba greaca μαλάχη (maláchē) ceea ce înseamnă Malva(Malva sylvestris sau Nalba de pădure) o plantă din familia Malvaceae, denumire datorată culorii verzi intense a mineralului, asemenea frunzelor malvei.

În Egiptul antic și Grecia anticaă malachitul a fost un mineral apreciat, din el s-au confecționat amulete și scarabei aducatori de noroc, mineralul măcinat era folosit ca material cosmetic pentru colorarea pleoapelor. În Evul Mediu, mineralul este folosit la lipirea obiectelor de aur. Prin acțiunea dioxidului de carbon din atmosferaă și în prezența focului de cărbuni are loc o reacție chimică ce permitea lipirea giuvaerului, etruscii erau cei care foloseau des acest procedeu. Aceasta metodă de lipire era cunoscuta deja de egipteni, dovada, masca de aur a faraonului Tutankhamon.

Malachitul este un mineral tipic de cupru ca rezultat al intemperiilor, de aceea apare frecvent în zonele de oxidație a zăcămintelor de cupru, ca azuritul, fiind asociat cu cuprit, goethit și calcit.  

A fost descoperit în Australia, Congo, Namibia, Zair, Ural în Rusia, România, Ungaria dar și în Arizona în SUA.

Utilizarea principală a malachitului este ca piatră semiprețioasă în diferite creații artistice.

În Moscova în palatul Kremlin sunt coloane întregi (stâlpi de susținere) din malachit, care provine din Ural. Din cauză că la prelucrarea mineralului ia naștere un praf toxic, mineralul prelucrat are un preț ridicat.

Se foloseste și ca talisman pentru gravide, spunându-se despre acest mineral că reduce durerile nașterii. În general, este considerată o piatră care atrage norocul și banii, fiind foarte indicată pentru comercianți.

Malachitul are puteri nebănuite în alungarea coșmarurilor, invidiei și geloziei. De asemenea este util în vindecarea traumelor sentimentale. În ceea ce priveste sănătatea, îmbunătățește tonusul general și ajută la regenarea țesuturilor. Stimulează nervul optic și amplifică vederea.

În meditație, dacă este combinat cu crisocola și cu azuritul, malachitul ne ajută să accedem la stări spirituale înalte. Este un foarte bun purificator, măreste concentrarea, spiritul practic și simțul răspunderii.

Plasat pe inimă, aduce echilibru și armonie și deschide inima pentru iubire necondiționată. Arată sursa blocării dezvoltării spirituale, dezvoltă empatia, învinge timiditatea, calmează tulburari mentale și mărește capacitatea de asimilare și procesare a informatiilor.

Plasat pe plexul solar facilitează o vindecare emoțională profundă. Echilibrează chakra inimii și a ombilicului.

Nu se recomandă folosirea direct pe piele în stare brută (neprelucrată) a pietrei, întrucât degajă un praf toxic.

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în jet de apă curată (nu sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă), cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă.

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului se recomandă a fi realizate folosind reiki.