
Cele 3 filtre ale lui Socrate
Unde este gândul nostru, acolo este energia noastră! Petrecem timp vorbind și adăugăm gândului puterea cuvântului. Calitatea vieții ne este așadar direct influențată de ceea ce gândim, de stările la care ne conectăm și de impactul pe care îl au față de ceilalți cuvintele noastre. Oamenii ne dau din timpul lor să ne asculte, deci avem o responsabilitate atât în raport cu noi (ce și pe cine ascultăm ca receptor), dar cu atât mai mult în raport cu ceilalți (ce, de ce și cui îi vorbim). Avem puterea de a distruge și de a construi deopotrivă. Ce alegem să facem? Suntem oare conștienți de puterea gândului și a cuvântului? Știm ce producem în jur? Ce transmitem și de ce?
Un pas excelent de a deveni conștienți și asumați în modul în care alegem să comunicăm este aplicând o cunoaștere simplă a unui mare înțelept al lumii. Este genul de cunoaștere fundamentală, aplicabilă în orice timp și orice context al vieții, cu o mare putere transformatoare.
Dacă devenim conștienți de ceea ce creăm prin multitudinea de comportamente-pilot toxice, printre ele mare pondere având comunicarea în care ne implicăm, ne stă în putere să eliminăm ce ne dăunează și să cultivăm ce ne ajută.
Legea cauzei și a efectului ne garantează că pentru a avea o viață binecuvântată este suficient să binecuvântăm. Prin modul în care comunicăm, generăm karmă sau binecuvântări.
Rețeta lui Socrate funcționează negreșit! Te invit să o folosești cu încredere!
Într-o zi, o cunoștință aleargă către Socrate într-un suflet, oprindu-l pe stradă. Cunoștința respectivă îl întreabă:
– Socrate, știi ce tocmai am auzit despre Diogenes?
– Așteaptă un moment, îi raspunde Socrate. Înainte de a-mi spune, aș dori să reflectezi puțin asupra a ceea ce ai de gând să-mi dezvălui și să treci printr-un mic test. Se numește Testul celor 3 Filtre.
– 3 filtre? l-a întrebat cunoștința.
– Exact. 3 filtre, i-a raspuns Socrate. Înainte de a vorbi cu mine despre Diogenes, hai să ne luăm un scurt răgaz pentru a filtra ceea ce vei spune, să cernem cuvintele înainte de a le rosti.
Prietenul respectiv cade de acord să se supună testului.
– Așadar, Primul filtru este Adevărul, a continuat Socrate. Ești absolut sigur că ceea ce ai de gând să-mi spui este adevărat?
– Nu chiar, îi răspunde prietenul. De fapt, am auzit vorbindu-se despre acest lucru chiar astăzi.
– Aha! continuă Socrate. Este ceva despre care ai auzit astăzi… prin urmare nu știi sigur dacă este adevărat sau nu…
– Acum hai să mergem mai departe și să trecem și prin cel de-al doilea filtru, filtrul Binelui. Este cumva ceea ce intenționezi să-mi spui despre Diogenes un lucru bun?
– Nu, din contră…
– Atunci, continua Socrate, vrei să-mi spui ceva despre Diogene, ceva ce ar putea fi rău, chiar dacă nu ești sigur că este adevărat?
Omul a ridicat din umeri, puțin încurcat.
Socrate însă merge mai departe cu testul său:
– Mai ai o șansă să treci testul. Mai exista încă un filtru prin care ne putem trece cuvintele, Filtrul Utilității (al Folosinței). Dacă reușești să treci prin această ultimă sită voi asculta ceea ce ai de spus… Cumva ceea ce vrei să-mi spui despre Diogenes îmi este folositor mie?
– Aaa… Nu, nu chiar…
– Dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevărat, nici Bun și nici măcar Folositor, atunci de ce mi-ai spune mie sau oricui altcineva? zise Socrate.
Cum elimini bârfa din viața ta? Cum îți poți direcționa energia într-un mod constructiv, să elimini “hoții de timp” și atragi către tine oameni și situații care să contribuie la creșterea ta personală și spirituală? Aplică cele 3 filtre ale lui Socrate! Metodă garantată de detoxifiere!
Inspirație și bucurie pe cale, Suflet frumos!