AGAT

AGAT

Agatul este o varietate de calcedonie fin stratificată, alcătuită din pături succesive divers colorate.

Conține minunate modele, în diverse culori, așezate în dungi, datorate cristalelor microscopice formate în depozite colorate ca soluții bogate în siliciu filtrate prin porii rocilor. 

Varietăți: agat de mușchi, agat de copac, agat de foc, lemn pietrificat, agat-carneol, agat – piele de tigru, agat dendritic, agat negru, agat nebulos, agat stelat.

Varietățile sunt caracterizate prin particularitățile de formă și culoare ale straturilor, vizibile prin secțiunile tăiate perpendicular pe straturi.

Agatul se găsește pretutindeni în lume, cel mai des în cavități ale rocilor eruptive și în geode. Brazilia și Uruguay sunt marile producătoare de agate.

Are duritate mare 6,5 – 7 (din 10), aspect sticlos și toate culorile, dar cele mai frecvente sunt agatele albastre și verzi.

În vechime, agatei i se acordau calități magice. Se spunea că apără oamenii de pericol și era leac împotriva insomniei. Din agat se creau bijuteriile de camee.

Este o piatră a: longevității, vindecării, protecției, fidelității în căsnicie.

Îl face pe purtător să se simtă special, să atragă atenția asupra lui.

Echilibrează energiile yin-yang și aura.

Agatele transformă energiile negative în energii pozitive constructive. Stimulează talentele interioare ale fiecăruia, curajul, capacitatea de decizie, încrederea în calitățile proprii, rezistența fizică și psihică, bunăvoința, claritatea gândirii, concentrarea, logica, bunăstarea, creativitatea.

Scad anxietatea, stresul, suferința, sentimentul de singurătate, efectele dureroase ale eșecului și pierderii. Conferă calm în perioade de stress, somn liniștit.

Agatele ajută copiii să depășească frica și să meargă mai repede, ajută la depășirea fricii și a inhibițiilor.

Atrage norocul dar și elimină ghinionul.

Manifestă un puternic rol curativ, fiind benefic pentru măduva oaselor, stomac, rinichi, splină, ficat, colon. Deasemeni este bun în caz de alergii sau infertilitate, insomnie, efect tonic pentru văz, efect protector împotriva razelor X (radiografii).

Caracteristicile unora dintre varietățile de Agat:

AGATA DE MUȘCHI. AGATA DE COPAC

Agată în nuanțe de verde, cu mici irizații asemănătoare mușchiului de copac, translucid sau opac. În foto: jos – agata de copac, sus – agata de mușchi.

Este o piatră a creșterii și sănătății, a comunicării cu natura, a prosperității. Stimulează logica, puterea de concentrare, imaginația, respectul de sine. Conferă o stare pozitivă, dragoste, longevitate, inspirație, maturitate, prosperitate, succes în orice situații, abundență, prietenie, armonie, fericire, frumusețe, comunicativitate, prietenie, compatibilitate cu semenii, simpatia celorlalți asupra purtatorului (îl face mai agreabil, mai convingător).

Scade furia, frustrările și echilibrează emoțional.

Ajută la începutul unei noi prietenii, găsirea partenerului potrivit.

Ameliorator pentru digestie, circulație, excreție, eliminare de toxine, creier, plămâni, inimă, gât, piele, timus, vase de sânge, ochi. Reduce simptomele răcelii și gripei. Ajută în lupta cu infecțiile, echilibrează glicemia, problemele de nutriție (anorexia).

AGATA DE BOTSWANA

Agată în nuanțe de maro, roșu și rar albastru, sau albe, Caracteristică este disponurea culorilor în dungi, curbe dar clar delimitate.

Protejează împotriva pericolului, a bolilor. Scoate la lumină talentele ascunse.

Stabilizează confortul emoțional, potențează creativitatea, securitatea și progresul, eliberând frustrările și sentimentele reprimate.

Reduce stresul și depresia cât și efectele eșecurilor și anxietatea.

Ajuta în: exprimarea artistică, în actul decizional, concentrare, la înțelegerea vieților anterioare și a karmei, la adaptarea în medii noi, la îndreptarea micilor tulburări de comportament ale copiilor.

Benefic plantelor, atât cele de apartament cât și de grădină.

Agatul de Botswana este util în eliminarea toxinelor din corp, pentru fertilitate acționând ca stimulent sexual.

AGATA ALBASTRĂ

Agată în nuanțe de bleu și violet, așezate în dungi paralele.

Este o piatră ce stimulează deschiderea spirituală, comunicarea și exprimarea. 

Conferă pace, armonie, unitate, speranță, grație, calm, alinare, purificare, relaxare, inspirație divină, optimism, bucurie, spontaneitate și promptitudine (recomandabil celor care întârzie de obicei la întâlniri sau cei nu se încadrează în timp util să-și îndeplinească o sarcină), accelerând situațiile trenante.

Reduce stresul, încăpățânarea și obiceiurile proaste.

Ajută în cazul comunicărilor publice pe scenă, în fața publicului sau în contact direct cu publicul.

Este benefic în caz de dureri de cap, tensiune, furie, infecții, inflamații, febră, stress, artrită, fracturi osoase, benefic pentru tiroidă, nervi, pancreas, ochi, digestie, oase, unghii, digestie, vase de sânge.

AGATA DE FOC

Agată în diverse culori transparente sau translucide, cu straturi interpuse de alb mat, opac. Sunt acele agate care prelucrate sferic prezintă intercalarea, alternanța stratului de culoare translucid cu un strat de alb opac.

Are puternic rol protector. Alungă frica și aduce la lumină tot ce este mai bun în om.

Mărește atenția, aduce speranță, progres, entuziasm, gândire pozitivă după depresii.

Ajută în auto-exprimare, fiind astfel recomandat celor timizi.

Este benefică în caz de problemel oculare și mărește vitalitatea organismului.

AGATA NEAGRĂ – aduce curaj și succes în competiții. 

AGATA ALB-NEGRU – protejează de pericole. 

AGATA MARO – este talisman de bogățtie. 

AGATA VERDE – este talisman de sănătate. 

AGATA ROȘIE – aduce curaj, longevitate, putere, protecție.

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului este recomandat a fi realizată folosind reiki.

Dacă îl utilizați în terapie, este necesară curățarea după fiecare sesiune de terapie. Chiar dacă are o bună capacitate de absorbție, e bine să fie curat!