Dar între? Acel între… început și sfârșit, între naștere și moarte. Segmentul de TIMP dintre ele, știm ce facem cu el?

Că veni vorba de timp, eu am impresia că la începutul acestei lumi, ca să avem noi „spatiu” în care să ne jucăm și să trăim experiențe, cineva (unii îi spun Cronos, alții Moș Crăciun), inspirat și blând, ne-a dat în dar o nouă dimensiune – TIMPUL.

Cum spun bătrânii, e un timp pentru toate! Și minunat ar fi dacă noi chiar am simți și am delimita acest timp. Dar facem asta? NU. Noi vrem să le punem pe toate laolaltă în același timp și-apoi ne mirăm că nu știm „unde s-a dus timpul”. Pentru că da, timpul în sine nu are esența. Esența lui, valoarea, îi este data de ceea ce facem, de ceea ce trăim în acest timp. Este ca o foaie de hârtie pe care noi să punem valoare.

Putem să o pictăm, să-i dăm culoare. Putem să așternem pe ea cuvinte și să dăm viață unei povești. Putem să facem schița arhitecturală a unei viitoare opere de artă. Putem să îi dăm volum și să facem din ea o floare sau un avion sau o broască și să aducem cu ea un zâmbet al unui copil. Putem chiar să-i dăm foc sau să o imersam în lichid și să ilustrăm transformările fizice sau chimice care au loc.

Dar, hai să ne gândim, ce iese dacă pornim să facem toate acestea (și ar mai fi ceva idei de ce poți face cu o coală de hârtie ) DEODATĂ? Ce ar ieși? Ce am înțelege din ce ar ieși? Cui ar folosi?

Da. Veți spune că nu ați porni cu toate deodată. Poate în ce privește coala de hârtie, da. Dar va întreb acum, în viața trăită în acest moment, pe ACEASTĂ bucată de timp, cât știm de ce facem ce facem?

E o întrebare puternică, frumoasă. Și… salvatoare. De ce salvatoare? Pentru că răspunsurile ei ne ajută să „facem curat” în timpul în care suntem. Este, da, o întrebare bună pentru TIME MANAGEMENT.

De ce fac… (ce fac) ACUM?

Dacă nu găsesc un răspuns care să mă ajute, cum ar fi: „mananc, pentru că…”, „alerg, pentru că…”, „ascult muzică, pentru …”, „ma joc, pentru că…”, este cazul să mă opresc din ce fac!!!

Renunț să mai fac lucruri care nu-mi folosesc, nu-mi trebuie, nu-mi aduc beneficii pentru starea mea de bine! Va provoc să vă vedeți răspunsurile, experimentând cu această întrebare. Încercați azi, din oră în oră, să vă adresați această puternică întrebare. Veți fi, cel mai probabil, surprinși de rezultat. Veți vedea însă, din ce în ce mai clar, ce se întâmplă pe „foaia voastră de timp”. Cu întrebarea aceasta ne putem aduce foarte repede din zonele haotice de „pilot automat”, în zona în care devenim conștienți de ceea ce facem. Redevenim noi stăpânii pe „timpul nostru”.

„ACUM” este singurul timp în care putem să ne scriem. Dacă îl irosim, aceasta va avea rezonanță în ambele direcții ale axei timpului. ACUM este punctul de timp pe care-l putem folosi. El vindecă, creează sau distruge.

Cum știți deja cei care mă cunoașteți sau cei care mi-ați mai citit articole, ceea ce apare scris începe în propria-mi experiență și căutare și este răspuns la o întrebare întâi a mea . De data aceasta  am simțit nevoia să împărtășesc cu voi o perspectivă diferită menită a deschide noi viziuni, de a scoate la lumina noi soluții ce ne pot readuce starea de bine și ne pot întreține motivația de a ne atinge REAL visele.

Perspectiva aceasta s-a născut acum, după ce mai bine de o luna în toate activitățile mele (în discuțiile individuale cu clienții, și chiar în workshopurile și seminariile cu tineri și adolescenți), „m-a bușit în fata”  un aspect care mi-a apărut ca un leitmotiv.

Acest aspect naşte demotivare, naşte oboseală, naşte panică, naşte tristeţe şi blochează noile iniţiative sau acţiuni. Bineînţeles, a venit şi momentul în care să deschid ochii şi să văd. Iar ce am văzut, conştientizarea mea, o dau acum mai departe către voi în speranţa ca rândurile acestea vă pot scuti de „buşituri” dureroase.

Vorbeam mai devreme de TIME MANAGEMENT, care de fapt înseamnă SA FII STÃPȂN PE TIMPUL TÃU.

Şi vorbesc aici nu numai de zona de business ci mai ales de viaţă. Mai toţi suntem conştienţi că am venit în aceastâ viaţă cu un scop şi cu bucata de timp aferentă îndeplinirii acestui scop. Da, eu mă adresesz vouă, acelora care sunteţi în acest nivel de conştientizare. Viaţa este imaginea mare, care trebuie „scrisă” din alte mii sau sute de mii de imagini. Şi cu fiecare „proiect” adăugam o mică parte. Este de înţeles că la unele lucrăm mai mult, la altele mai puţin. Pe măsură ce lucrăm, mai primim unelte şi culori, ba chiar ne vin idei (pe care le numim intuiţii) prin care să facem mai vie şi mai sugestivă imaginea.

culori de viata

Zic aşa… Ne-am născut în α şi plecăm în Ω. „Eu sunt Alfa şi Omega” a spus Mântuitorul şi ştim că El ne asistă venirea şi plecarea din această lume. Între alfa şi omega, avem Liber Arbitru. Asta înseamnă că judecata şi decizia asupra a cât şi când completăm din imaginea mare ne aparţin. Corect?

Evident, nu suntem singuri decât dacă alegem asta. Între alfa şi omega alegem dacă rămânem conectaţi la Creaţie şi Creator. Iar dacă o facem, imaginea se naşte cursiv, firesc şi fără efort, în bucurie, cadru dupa cadru. Şi aici trebuie să accentuez puţin… da, ordinea normală, cea Divină, este cadru DUPA cadru. Şi Dumnezeu a făcut acelaşi lucru când a creat lumea aceasta. În prima zi a făcut ceva, a analizat ce a ieşit, a învăţat şi a mers mai departe. A 2-a zi a făcut ceva, a analizat ce a ieşit, a învăţat şi a mers mai departe…

Însă facem noi asta? Lăsăm să fie simplu? Păi…nu.

Noi începem mai multe cadre deodată şi uităm să mai lucrăm la ele, sau uităm chiar şi de ce le-am început şi ce doream să „scriem” în ele.

Noi repetăm un cadru nereuşit de nenumărate ori, pentru că nu ne dăm timp să învăţăm ce a fost bine şi ce nu, ce trebuie păstrat şi la ce trebuie renunţat, ş.a.m.d şi devenim experţi în a aştepta un rezultat diferit făcând aceleaşi acţiuni :).

Şi da, nu după mult timp, obosim. Ne pierdem motivarea şi energia de a completa un nou cadru al vieţii, pentru că am şi uitat nenumăratele locuri prin care ne-am trimis energia şi am uitat şi de ce. Nici nu are cum sa fie altfel!

Am uitat să dăm timp pentru a învăţa şi când avem succes, dar mai ales când ne ridicăm dintr-un eşec.

Am uitat să ne conectăm la Creator şi Creaţie, cel puţin atunci când ceaţa se îndeseşte şi sufletul e greu şi perseverăm să ne credem singuri (extrem de fals).

Am uitat să trăim în iubire şi recunoştinţă.

Dar, cel mai important, am uitat ca TOATE au un INCEPUT si un SFARSIT.

Orice proiect, orice experienţă, în orice domeniu al vieţii, au un Alfa şi un Omega.

Iar tu, ACUM, te afli undeva între alfa şi omega în multe dintre cadrane, iar asta te poate obosi. Hai să vedem.

Ce e de făcut este tare, tare SIMPLU. Nu e nevoie de ani de studiu şi nici să ai echipe de susţinători în spate ca să afli dacă asta e cauza oboselii sau demotivării tale. Nu ai nevoie de averi şi nici de ani din timpul tău. Îţi trebuie doar o foaie albă, un pix şi 10 minute. Aceste 10 minute de ACUM iţi pot salva ani, pe care să-i trăieşti în bucurie.

Să purcedem deci către starea de bine mult-dorită! Avem doar 3 PASI FERMI de făcut, în 10 minute:

  1. Fă-ţi o listă numerotată cu tot ce AI ÎNCEPUT şi NU AI TERMINAT.

Include aici tot ce simţi cã încă „te ţine prins”, fie că e vorba de un job care te întristează, de relaţii lăsate deschise din frica de a nu fi pierdute, de proiecte de business ţinute călduţe în ideea că va veni un timp pentru ele. Caută şi fii atent. Scrie tot, chiar dacă pare că poate nu e momentul, sau poate că nu îţi dăunează dacă te faci că nu vezi. Scrie. Mai târziu va fi selecţia. Acum doar scrii. Scrii toate proiectele şi relaţiile în care eşti implicat.

După ce ai terminat lista, taie cu o linie tot ceea ce decizi SA INCHEI!    TAIE!    CU ROSU!

Fă tot posibilul ca pe lista ta să rămână active doar acele puncte care ÎŢI DAU VIAŢĂ. Reia lista de câteva ori şi taie tot ce doar îţi cere, fără să-ţi dea. Fără regrete. Este o „tăiere de regenerare” nu doar pentru tine ci şi pentru toţi cei din jurul tău.

Pentru tot ce „ai tăiat”, stabileşte o modalitate în care să comunici eventualelor persoane implicate decizia ta. Mulţumeşte-le pentru contribuţia la proiectele comune şi mulţumeşte-le pentru înţelegere. Comunică-le că tu AI ÎNCHIS acel capitol şi lasă-l să rămână închis. Firesc, veţi putea oricând să vă întâlniţi în noi proiecte, să scrieţi noi capitole, însă cele închise lăsaţi-le închise.

  1. Fă-ţi o listă numerotată cu ceea ce ai vrut, dar NU AI ÎNCEPUT. Cu lucruri, acţiuni, relaţii, proiecte pe care ai simţit că vrei să le experimentezi şi nu ai găsit până acum timp să le aloci.

Clasifică-le pe 3 nivele de importanţă, în funcţie de bucuria interioară pe care o generează gândul la ele.

Alege-le, deocamdată, pe cele încadrate la „nivel maxim” şi lângă fiecare dintre ele scrie DATA pentru ÎNCEPUT!!!

  1. Din cele 2 liste ai ACUM acele acţiuni care merită toata energia ta. Sunt acele capitole care simţi că îţi dau viaţă. DOAR lor DĂ-LE TIMP!

Dă din TIMP-ul tău pentru a vedea cât mai curând SFȂRŞITUL a ceea ce ai activ, ca să te ajute sa închizi un nou cadran al imaginii mari.

Dă din TIMP-ul tău pentru a pregăti ÎNCEPUTUL VISELOR NOI.

Nu începe până nu ai încheiat!

Încheie şi dă-ţi timp să respiri experienţa tocmai încheiată. Vezi ce ai învăţat! Ce păstrezi şi la ce renunţi? Cum vei aborda o experienţă similară folosind ceea ce ai învăţat din cea trăită deja? Şi nu uita să mulţumeşti! Să mulţumeşti tuturor celor care te-au ajutat să trăieşti experienţa, fiecare în felul lui şi toti la fel de importanţi pentru rezultatul tău! Fără ei nu am reuşi să ne scriem noi şi noi cadrane şi „pânza” noastră ar rămâne goală…

Şi, din timp în timp, când te simţi iar obosit sau demotivat, adu-ţi aminte şi ia-ţi 10 minute BONUS să arunci o privire pe imaginea vieţii tale să admiri cadranele „scrise” şi să vezi cu ce ai vrea să completezi până la sfârşit. Cum se vede? Ce vrei să vezi? Ce faci pentru asta? Unde îţi scrii acum cadrane? Care din ele merită închise ca să-ţi duci energia către visele tale?

Onorează începuturile şi onorează sfârşiturile! Sunt motive de bucurie şi excelente ocazii în care să te vezi pe tine mereu altul, îmbunătăţit cu noi experienţe, noi trairi şi noi vise!

Între ALFA şi OMEGA este viaţa TA trăită în TIMPUL TĂU!

Fii AICI, ACUM! Scrie-te, bucură-te, trăieşte-te!

Sigla 5elemente site

Dacă ţi-a plăcut perspectiva, împărtăşeşte acest articol cu prietenii tăi. Îti sunt recunoscătoare! Cineva, undeva, are exact acum nevoie să-şi afle începuturile şi sfărşiturile. Ajută-mă să readucem claritate în ceaţă, culoare şi vibraţie pentru imagini de vis ale lumii, acum şi aici, Suflet Minunat!

Pentru vise împlinite, azi,

Teodora Gabriela Călin

Coach, trainer, speaker

Şcoala 5 Elemente

Membru al John Maxwell Team România


Trimite prin email Trimite prin email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://scoala5elemente.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif 
 
Facebook
Twitter
Pinterest