HEMATIT

HEMATIT

Hematitul (din greacă αίμα, însemnand „sânge”, datorita culorii roșii a unei varietati ale sale) este forma minerală a oxidului feric, Fe2O3 (III). El cristalizează în sistemul romboedric și are aceeași structură cristalina ca ilmenitul sau corindonul.

Culoarea sa poate să varieze, de la negru la gri-argintiu, de la maroniu la roșiatic sau chiar roșu.

Este unul dintre cele mai importante minereuri de fier, fiind întalnit de obicei în formațiunile feroase în benzi. Apare de cele mai multe ori ca o consecință a activităților vulcanice. Este întâlnit în formă de cristale prismatice mai groase sau mai subțiri, foarte rar romboedrice, în coloane compacte, mase fibroase, în formă de rinichi sau mase compacte oolitice.

Există o imitatie de Hematit, creată artificial din oțel inoxidabil, crom și sulfuri de nichel, denumită Hematine sau Hemalyke care este foarte asemănătoare cu piatra originală, diferența făcând-o proprietatea magnetică pe care Hematitul natural nu o are.

Hematitul lustruit a fost considerat ca piatră prețioasă și utilizat pentru realizarea de ornamente, mai ales în Epoca Victoriană. De asemenea, se utilizează pentru fabricarea de pigmenți, în industria vopselelor. Zăcăminte importante de hematit au fost descoperite pe insula Elba, fiind extrase până în vremea etruscilor.

Egiptenii antici foloseau această piatră pentru a opri sângerările și pentru a stimula formarea de noi celule sangvine. Amulete de Hematit au fost găsite în aproape toate mormintele faraonilor, cel mai probabil având rolul de sprijin și protecție în viața de apoi.

Șamanii antici așezau un Hematit peste locul bolnav din organism pentru ca spiritul bolii să fie absorbit de piatră și boala să dispară.

În Evul Mediu a fost cunoscută sub denumirea de Piatra Sangelui (Blood Stone) datorită faptului că apa folosită pentru a lustrui piatra se colora în roșu pe parcursul procesului, ca și când piatra ar fi sângerat.

Nativii americani credeau cu tărie în faptul că vopseaua preparata din Hematit, cu care se pictau în timpul luptelor, îi face invincibili.

Pe parcursul secolelor XVIII si XIX oamenii purtau bijuterii din hematit în timp ce țineau doliu.

Identificarea pe planeta Marte a unor zone bogate în hematit gri, minereu de bază al fierului, a dus la întarirea ipotezei că în trecut pe planeta exista apă în stare liberă.

Hematitul este util pentru cel care, atașat de amintiri, se amăgește cu iluzia că valoarea sa îi dă dreptul de a trece neîndurator peste orice îi stă în cale, acționând cu înversunare spre a-și atinge țelurile. Sub acțiunea hematitului însă, această duritate neînduplecată este sublimată în perseverență și fermitate. Grație cărora individul se desprinde din conformismul gregar, depășind îndoiala pe care ceilalți i-o strecoară în suflet. Drept urmare, nu se mai lasă influențat de opinii exterioare, ci acționează cu hotărâre și responsabilitate spre îndeplinirea menirii sale. Distilându-și tendința egotică de a se crampona de amăgirile trecutului, omul acum conștient de adevărata sa valoare își asumă rolul deschizătorului de drumuri alegând calea voinței și a acțiunii. Hematitul aduce dinamism și vitalitate la nivel energic și fizic. Insuflă dârzenie firilor slabe.

Hematitul este puterea activă a pământului, care hranește și susține focul din adâncuri, acționând pe suportul manifestarii care umple făptura de energie vibrantă, oferind siguranță și încredere în resursele proprii. Este dinamismul cu care începi o noua zi, cu munca si îndatoririle sale, bucuria de a trăi într-o ordine deslușită, în care știi ce ai de făcut și simți forța de a-ți îndeplini rolul din viața de toate zilele, capacitatea de a capta energie benefică și de a duce o acțiune la bun sfârșit, de a răsădi semințe bune, care dau rod.

Hematitul favorizează controlul proceselor psihice, orientându-le însă, predominant către aspectele pragmatice. Omul devine stăpânul propriilor gânduri și prin aceasta al emoțiilor sale. Până atunci frământată de talazurile trăirilor și  ideilor necontrolate, mintea capătă claritate, calm și echilibru. Scăzând agitația mentală, cristalul sporește atenția și capacitatea de focalizare asupra problemelor curente, favorizand astfel succesul în plan material.

Hematitul amplifică și memoria, care devine fără cusur mergând până la capacitatea de a fixa instantaneu, dintr-o singură privire, o cantitate mare de informații.

Piatra de hematit este recomandată pentru inflamații, dureri de cap și afecțiuni hepatice.

Aduce smerenie, dar și stăruință și hotărâre neabătută, astfel ființa devine aptă să înfrunte orice adversitate.

Aduce stabilitate, ancorează în realitatea concretă, dirijează și concentrează atenția asupra planului fizic.

Hematitul generează sentimentul de coeziune a întregului organism, de aici încrederea în sine, autoaprecierea lucidă și optimistă iar la nivel fizic efectul benefic asupra oaselor.

Stimulând curgerea sângelui are acțiune antioxidantă, favorizează regenerarea și întinerirea, reînvie speranța, insuflă elanul și vigoarea de a lua totul de la început si de a înainta pe propriul drum spre victorie.

Extrem de eficace pentru ancorare și protecție. Armonizează mintea, corpul și spiritul.

Utilizat în timpul călătoriilor extracorporale, hematitul protejează sufletul ajutându-l să revină în corp.

Această piatră are o componenta yang puternică. Ea echilibrează meridianele și redresează dezechilibrele, prin stimularea yang-ului.

Disipează negativitatea și împiedică energiile negative să penetreze aura, restabilind pacea și armonia corpului.

Se crede că hematitul este benefic în problemele juridice, conducând spre echilibru și adevăr. 

În plan psihologic, hematitul are o acțiune puternică. Susține femeile timide, readuce respectul de sine și capacitatea de a supraviețui, întărește voința și încrederea, conferind siguranță.

Ajută la depășirea limitelor autoimpuse și favorizează dezvoltarea.

Contribuie la învingerea constrângerilor și a dependențelor. Hematitul aduce în atenție dorințele neîmplinite care dirijează viața.

Vă ajută să vedeți greșelile ca pe niște experiențe educative, și nu ca pe niște dezastre.

În plan mental, stimulează concentrarea, îmbunătățește memoria și originalitatea. Îndreaptă atenția spre necesitățile esențiale supraviețuirii și ajută la rezolvarea tuturor tipurilor de probleme legate de materialitate/materializare. Încurajează studiul matematicii și al disciplinelor tehnice.

În plan fizic, hematitul este legat puternic de sânge, reglând circulația sangvină. Poate scoate căldura din corp.

Trateaza afecțiunile circulatorii și ale sângelui (hemofilia, anemia). Ajută rinichii să purifice sângele și regenerează țesuturile. Stimulează absorbtia fierului și formarea de globule roșii. Tratează crampele musculare, anxietatea, insomnia, fracturile și deformările coloanei vertebrale.

Atenție! Datorită faptului că această piatră conține fier, în contact prelungit cu apa ruginește.

Poate fi folosit în contact direct cu pielea. Nu trebuie însă folosit pentru afecțiunile inflamatorii sau pe timp îndelungat!

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului este recomandat a fi realizată folosind reiki.

Dacă îl utilizați în terapie, este necesară curățarea după fiecare sesiune de terapie.