CARNEOL

CARNEOL

Denumire alternativă – Cornalină. Restaurează vitalitatea și motivația.

Carneolul este o variantă microcristalină a calcedoniei, un mineral din grupa cuarțului. Utilizarea lui cea mai largă este ca piatră semiprețioasă.

Cele mai apreciate minerale sunt de culoare roșie închisă, translucide privite la lumină, cu nuanțe roșii ca focul. Mai apar variante de culoare brună uniformă, vărgate sau cu pete, ca și culori mai deschise aproape roz.

Aceaste nuanțe de culoare a mineralului se datorează prezenței în cantități diferite a oxizilor și hidroxizilor de fier, oxizii fiind răspunzatori de nuanța roșie și hidroxizii de culoarea brună.

Mineralele ce provin din India, prin expunere la soarele fierbinte tropical, hidroxidul s-a transformat în oxid de fier și astfel mineralul brun a devenit roșiatic. Acest procedeu a fost folosit în antichitate de etrusci prin încercarea modificării culorii mineralului la temperaturi ridicate care în acelasi timp era o metoda riscantă.

Variantele brune de carneol sunt numite sarder.  

Duritatea mare (7) a permis folosirea mineralului ca obiecte de podoabă: inele, lanțuri, medalioane sau obiecte de artă.

Carneolul în natura apare în geode ca și agatul sau în rocile sedimentare, rezistând prin duritatea mare a mineralului la efectele eroziunii.

Cele mai frumoase exemplare provin din India. Alte locuri unde s-au găsit cantități mai însemnate de carneol sunt: Africa de nord, Japonia, Australia, Siberia, Brazilia.

Etimologia denumirii de carneol nu este clară. Astfel Albertus Magnus (1200-1280) care devine papă menționează despre mineral “corneolus, quem quidam cornelium dicunt“ = „corneolus, care mai este numit și cornelius”.

În Physica, Hildegard von Bingen (1098–1179) va numi mineralul cornelius, iar in New English Dictionary de Murray, (Oxford 1893), se amintește denumirea antică de corneline explicând astfel denumirea folosită azi de englezi – cornelian.

Este foarte răspândită ideea că etimologia denumirii carneolului ar proveni din cuvântul latin cornum planta (Cornus mas), cornul care are fructele de culoare roșie.

În Egiptul antic, carneolul, datorită culorii sale roșii, culoarea sângelui, era considerat piatra vieții. Mineralul joacă un rol important în ceremonialul de înmormantare fiind găsit și în mormântul faraonului Tutanchamun.

Carneolul a fost apreciat și de alte popoare antice. S-au păstrat artefacte cu carneol și se află în muzeele lumii:

  • Inelul din Telo găsit în Iran (cca. 2500 i.e.n) se găsește azi în Louvre
  • Inelul fenician cu un scarabeu (secolul VI i.e.n.) azi în British Museum
  • Inelul cu piatră etrusc cu reprezentarea lui Poseidon (secolul VI i.e.n.) azi găsindu-se în Biblioteca națională franceză.
  • Muzeul din Cipru deține două lanțuri cu mărgele din carneol (cca. 3000 i.e.n.). 

Au mai fost găsite prin săpăturile arheologice obiecte de podoabă din carneol în Asia Mică pe locul de odinioară al cetății Troia (2950–2250 i.e.n.), sau din timpul împăraților romani (0–375), ca și mai târziu in Evul Mediu. Erau amulete purtate ca ocrotitoare față de vrăjitorii sau ca piatră tămăduitoare.

Mineralul este amintit și în unele opere literare ca de exemplu Goethe sau Peter Paul Althaus. Un inel din carneol a purtat și reformatorul bisericii Martin Luther sau regele August der Starke (1670–1733) ulterior devenind August II (regele Poloniei, prințul Lituaniei).

Carneolul are capacitatea de a purifica alte cristale.

Înlătură frica de moarte, conferă putere pentru a lupta împotriva abuzurilor de orice fel, calmează furia și suprimă negativitatea emoțională, înlocuindu-le cu dragostea de viață.

Ancorează în realitatea prezentă. Piatră stabilizantă, posedând o energie mare, excelentă pentru a restaura vitalitatea și motivația, pentru a stimula creativitatea, pentru obiectivele spectaculoase.

În plan psihologic, permite acceptarea ciclului vieții și înlătură frica de moarte. În Antichitate, era utilizată pentru a proteja morții în timpul călătoriei către lumea cealaltă.

Dă curaj, favorizeaza alegerile pozitive, alungă apatia și motivează pentru reușită în toate domeniile.

Furnizează încredere în sine și în percepțiile proprii. Revelează sursa funcționării fiecarui individ și sprijină deprogramarea condiționărilor negative.

În plan mental, îmbunătățește capacitățile analitice și clarifică percepția. Îndepartează gândurile care tulbură meditația și apropie visătorii de realitatea cotidiană. Mărește concentrarea și alungă letargia.

În plan emoțional, protejează bine de invidia, furia și resentimentele dumneavoastră sau ale celor din jur. Calmează furia și suprimă negativitatea emoțională, înlocuindu-le cu dragostea de viață.

Încarcat de forță vitală, carneolul stimulează metabolismul, activează chakra rădăcină, mărește fertilitatea, ameliorează frigiditatea și impotența, reduce durerile de spate și cele reumatice, artrita, nevralgia și depresia, mai ales la persoanele în vârstă.

Reglează fluidele corporale și rinichii, accelerează vindecarea oaselor și a ligamentelor, oprește hemoragiile.

Ameliorează absorbția vitaminelor și a mineralelor și asigură o bună vascularizare a organelor și țesuturilor.

Încă din antichitate carneolul a fost foarte apreciat și a fost utilizat pentru obiecte de cult, fiind considerată piatră sacră de către tibetani și egipteni.

În Egipt această piatră era foarte apreciată datorită puterilor ei vindecătoare, se credea că aduce pace și armonie, dezvoltă energiile sexuale, alungă depresia și sporeste curajul. Este mentionată chiar și în Cartea Morților pentru a fi pusă în morminte ca o “armură magică” în viața de după moarte.

Se spune că Profetul Mahomed și Împăratul Napoleon purtau Carneol. Marii regi erau înmormântați alături de pietre de Carneol.

În prezent, carneolul este piatra națională a Norvegiei și Suediei.

Se recomandă a fi purtată ca pandantiv sau cataramă la curea, ori pe piele acolo unde este nevoie.

Aproape de ușa de la intrare, protejează casa și aduce bogăție.

PURIFICARE ȘI ENERGIZARE

Cristalul ales este cristalul dumneavoastră! Este prietenul dumneavoastră!

Atentie însă: este un amplificator de energie, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atenți la ce gândiți, ce simțiți, ce emiteți! Orice gând de bucurie, simțire sufletească, orice cuvânt de adevăr sunt amplificate! Dar și altfel de gânduri…

După achiziționare și din timp în timp ulterior, puneți cristalul în sare de mare, sare de Himalaya sau sare grunjoasă, într-un bol de sticlă sau un vas de lemn, cu intenția de a se curăța de orice fel de energie negativă, și lăsați-l 3 zile (număr impar, între 3 și 7 zile).

Energizarea se face expunând cristalul la lumina naturală a Soarelui (nu la lumină directă) o zi, după care îl țineți între palme și îi transmiteți  în ce anume doriți să vă ajute (vindecare, protecție etc), dându-i în grijă obiectivul dumneavoastră, mulțumindu-i pentru ajutor și pentru asistența către Binele dumneavoastră cel Mai Înalt!

Curățarea, energizarea și programarea cristalului este recomandat a fi realizată folosind reiki.

Dacă îl utilizați în terapie, este necesară curățarea după fiecare sesiune de terapie.